Хората с наднормено тегло с по-голяма смъртност от коронавирус

Пациентите с метаболитни нарушения по-тежко карат заболяването
21 май 2020 18:00, Петя Славова
17
Хората с наднормено тегло с по-голяма смъртност от коронавирус
Снимка: БГНЕС

В разгара на пандемията от COVID-19 в Русия смъртността сред пациентите с метаболитни нарушения е два до четири пъти по-висока, отколкото при хора без такива заболявания.

Това заяви директорът на Федералния държавен Научно-изследователски център по ендокринология към Министерството на здравеопазването, член-кореспондентът на Руската академия на науките Наталия Мокришева в интервю за РИА Новости.

Специалистът подчертава, че рисковата група включва хора с ендокринопатии – пациенти със затлъстяване, захарен диабет, заболявания на надбъбречните жлези и автоимунни заболявания.

"В Русия почти осем милиона души са със затлъстяване, а преддиабетните състояния се срещат сред 19 милиона души. Още 30 милиона са изложени на риск от затлъстяване. Около 40 процента от населението имат тумори на щитовидната жлеза", каза Мокришева, цитирана от БГНЕС.

Според нея повишеният риск от смъртност от COVID-19 се дължи и на широко разпространените увреждания на сърдечно-съдовата система, бъбреците и пониженият имунен статус.

Мокришева посъветва хората с метаболитни нарушения по време на самоизолация да спазват стриктен режим на сън и будност, рационална и балансирана диета и адекватен прием на вода. Препоръчва се също да се прекарва повече време на открито и да се приемат допълнително витамини, но само след консултация с личен лекар.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече ги отчитат на килограм?
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След Чернобил, ядрени опити да има тумори на щитовидната жлеза не е изненада.
14
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намалете захарта, даже я спрете тотално! Захарта подържа възпалителните процеси в организма и може да изиграе ролята на Троянски Кон при заразата с новия вирус! Яжте суров чесън колкото можете повече! Алкохола е концентрирана захар с нулеви калории колкото обикновената!
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мъж 180 см и 81 кг вече е с наднормено тегло.Жена 156 см и 61 кг е с наднормено тегло.
12
0
 
3
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
Е, ако живееше във Ватикана, можеше и да вдигнеш процента, както си написал, но само ако продължавал да се тъпчеш. С едно ядене не става. Аз от агнешкото по Великден отслабнах с 2 килограма.
11
2
 
2
 
! Отговори
Ъъъ, такова... преди 3 години
До Анонимен 9Вчера прекалих с агнешкото. Дояждах с пица... После и някаква кола пих...Вече са 62,01% от хората над 18 години.
10
3
 
3
 
! Отговори
Жена на 19 г. преди 3 години
До Aбе дебела нацияЩо, бе. Аз предимно уважавам в един мъж чувството му за хумор. Дебел, плешив - все тая. Като ме качи в Бентлито и почне да ми разказва смешки - веднага се влюбвам!
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България 62% от хората над 18 години са с тегло над нормата, а 800 хиляди са регистрирани с хипертония. Има и други "съпътстващи" заболявания. В крайна сметка колко хора над 18 години в България нямат съпътстващи заболявания? Може би 2%, може би 8%, знам ли.
8
1
 
6
 
! Отговори
Ай стига преди 3 години
повтаряхте 4 месеца едно и също, бря! Пушачи, пияници, дебелаци, трътрести мадами, инфарт, инсулт, диабет - всичко ще пукне ако хване ковидката.Това сега ще ти го платят ли като новина? Аз не бих ти го платил.Дебелите ще мрът при епидемия. Ясно е от март. Къде е новината?
7
2
 
3
 
! Отговори
Гладен преди 3 години
Треа да апнем нещо
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Около 40 процента от населението имат тумори на щитовидната жлеза"Ммм? Грешка в превода или при преписването? Половината население с рак, и то - един точно определен вид?
5
7
 
3
 
! Отговори
Aбе дебела нация преди 3 години
сме като цяло. Тук един мъж над 18 години не е ли плешив и дебел с огромен г.ъ.з и рунтави подмишници, не го считат останалите за мъж. От друга страна пък жените не харесват дебели, неподдържани и плешиви мъже и хоп, параграф 22
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В медиите има публикации по данни от патоанатоми, че всъщност при ковид нямало възпаление на белите дробове, а увредени кръвоносни съдове в белите дробове, които не позволявали усвояването на кислорода. И колкото и кислород да се подавало, нямало да помогне особено. В първите месеци на епидемията от страх почти не са правени аутопсии.
3
1
 
7
 
! Отговори
И не само преди 3 години
Смъртността е много по-висока сред затлъстелите от всички вируси. И според статистиката в България 62% са затлъстели.
2
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Африка няма дебелаци и Короната ги подмина, тлъстаците в ЕС и САЩ хвърлиха топа. Господ иска да накаже белия ***.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е това го четохме вече.